Informace > Výživové tabulky >

Glykemický index potravin

glykemický index neboli GI potravin udává - zjednodušeně řečeno, množství cukru obsaženého v dané potravině. A platí: čím vyšší GI, tím více cukru, a tím hůře pokud jde o hubnutí. Kalorie schované v takové potravině jsou zákeřnější než třeba stejné množství kalorií schovaných v potravině s nižším GI.

"Po potravinách s vysokým glykemickým indexem člověk dostane dříve hlad, navíc takovéhle potraviny se spíše ukládají v podobě tuků," vysvětluje lékařka Alexandra Moravcová, která se věnuje zejména dětské obezitě. Tahle poučka však samozřejmě platí pro každého.

Funguje to zhruba takto - potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu cukru v krvi a následně stoupá tvorba inzulinu. Pokud je jeho hladina dlouhodobě vysoká, tělo má tendenci všechno, co sníte, přeměnit na tuk. "Proto je nebezpečné utěšovat se tím, že je jedno, co jíte, a že stačí hlídat si celkový počet kalorií," upozorňuje lékařka.

Optimální je tedy stav, kdy hladina glykémie zůstává vyvážená a nedochází k jejím přílišným výkyvům. Právě takový stav umožní konzumace potravin, z nichž se sacharidy nemohou vstřebávat naráz, a proto jejich trávení trvá delší čas.

Takže, možná ještě důležitější, než počítat každou pozřenou kalorií nebo kilojoul, je sledovat, jak je na tom konzumované jídlo - ale i pití - s glykemickým indexem.

# Více v článku Glykemický index


Tabulka dle glykemických indexů (GI) potravin
Referenční hodnotou je glukóza, její GI = 100

Potravina GI
Pivo 110
Glukóza 100
Rýžová mouka 95
Brambory pečené v troubě 95
Smažené hranolky 95
Burizony 95
Bramborová kaše 90
Předvařená rýže 90
Med 90
Vařená mrkev 85
Corn flakes 85
Popcorn (bez cukru) 85
Mouka pšeničná 85
Bageta 85
Chipsy 80
Tykev 75
Meloun vodní 75
Sladké (snídaňové) obilniny 70
Čokoládová tyčinka (typ Mars) 70
Cukr (sacharóza) 70
Brukev 70
Maizena 70
Kukuřice 70
Předvařená neslepitelná rýže 70
Coca cola 70
Nudle, ravioly 70
Celozrnný chléb 65
Brambory vařené ve slupce 65
Krupice (mletá) 65
Klasická zavařenina 65
Medový meloun 65
Banán 65
Pomerančový džus průmyslový 65
Hrozinky 65
Bílá dlouhá rýže 60
Slané sušenky 55
Máslové sušenky 55
Normálně vařené bílé těstoviny 55
Mouka z pohanky 50
Palačinka pohanková 50
Sladké brambory 50
Kiwi 50
Rýže basmati 50
Rýže tmavá natural (hnědá) 50
Sorbet 50
Chléb otrubový 45
Celý bulgur (vařený) 45
Špagety vařené al dente 45
Chléb černý německý 40
Čerstvý hrášek 40
Hroznové víno 40
Šťáva z čerstvého pomeranče 40
Přírodní jablečná šťáva 40
Chléb žitný celozrnný 40
Těstoviny celozrnné 40
Fazole červené 40
Indická kukuřice 35
Planá (indiánská) rýže 35
Merlík chilský (amarant) 35
Kukuřice indiánská původní 35
Qinoa (vařená) 35
Hrách sušený (vařený) 35
Mrkev syrová 35
Jogurt 35
Jogurt light 35
Pomeranč 35
Hruška,fík 35
Meruňky sušené 35
Mléko (polotučné) 30
Broskev 30
Jablko 30
Fazole bílé 30
Fazole zelené 30
Čočka hnědá 30
Cizrna (vařená) 30
Marmeláda ovocná bez cukru 30
Čokoláda hořká 70 % kakaa 22
Čočka zelená 22
Loupaný hrách 22
Třešně 22
Švestka, grapefruit 22
Fruktóza 20
Sója (vařená) 20
Burské oříšky 20
Meruňky čerstvé 20
Ořechy vlašské 15
Cibule 10
Česnek 10
Zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod. 10