Glykemický index potravin
glykemický index neboli GI potravin udává - zjednodušeně řečeno, množství cukru obsaženého v dané potravině. A platí: čím vyšší GI, tím více cukru, a tím hůře pokud jde o hubnutí. Kalorie schované v takové potravině jsou zákeřnější než třeba stejné množství kalorií schovaných v potravině s nižším GI.
"Po potravinách s vysokým glykemickým indexem člověk dostane dříve hlad, navíc takovéhle potraviny se spíše ukládají v podobě tuků," vysvětluje lékařka Alexandra Moravcová, která se věnuje zejména dětské obezitě. Tahle poučka však samozřejmě platí pro každého.
Funguje to zhruba takto - potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu cukru v krvi a následně stoupá tvorba inzulinu. Pokud je jeho hladina dlouhodobě vysoká, tělo má tendenci všechno, co sníte, přeměnit na tuk. "Proto je nebezpečné utěšovat se tím, že je jedno, co jíte, a že stačí hlídat si celkový počet kalorií," upozorňuje lékařka.
Optimální je tedy stav, kdy hladina glykémie zůstává vyvážená a nedochází k jejím přílišným výkyvům. Právě takový stav umožní konzumace potravin, z nichž se sacharidy nemohou vstřebávat naráz, a proto jejich trávení trvá delší čas.
Takže, možná ještě důležitější, než počítat každou pozřenou kalorií nebo kilojoul, je sledovat, jak je na tom konzumované jídlo - ale i pití - s glykemickým indexem.
# Více v článku Glykemický index
Tabulka dle glykemických indexů (GI) potravin
Referenční hodnotou je glukóza, její GI = 100
Potravina | GI |
Pivo | 110 |
Glukóza | 100 |
Rýžová mouka | 95 |
Brambory pečené v troubě | 95 |
Smažené hranolky | 95 |
Burizony | 95 |
Bramborová kaše | 90 |
Předvařená rýže | 90 |
Med | 90 |
Vařená mrkev | 85 |
Corn flakes | 85 |
Popcorn (bez cukru) | 85 |
Mouka pšeničná | 85 |
Bageta | 85 |
Chipsy | 80 |
Tykev | 75 |
Meloun vodní | 75 |
Sladké (snídaňové) obilniny | 70 |
Čokoládová tyčinka (typ Mars) | 70 |
Cukr (sacharóza) | 70 |
Brukev | 70 |
Maizena | 70 |
Kukuřice | 70 |
Předvařená neslepitelná rýže | 70 |
Coca cola | 70 |
Nudle, ravioly | 70 |
Celozrnný chléb | 65 |
Brambory vařené ve slupce | 65 |
Krupice (mletá) | 65 |
Klasická zavařenina | 65 |
Medový meloun | 65 |
Banán | 65 |
Pomerančový džus průmyslový | 65 |
Hrozinky | 65 |
Bílá dlouhá rýže | 60 |
Slané sušenky | 55 |
Máslové sušenky | 55 |
Normálně vařené bílé těstoviny | 55 |
Mouka z pohanky | 50 |
Palačinka pohanková | 50 |
Sladké brambory | 50 |
Kiwi | 50 |
Rýže basmati | 50 |
Rýže tmavá natural (hnědá) | 50 |
Sorbet | 50 |
Chléb otrubový | 45 |
Celý bulgur (vařený) | 45 |
Špagety vařené al dente | 45 |
Chléb černý německý | 40 |
Čerstvý hrášek | 40 |
Hroznové víno | 40 |
Šťáva z čerstvého pomeranče | 40 |
Přírodní jablečná šťáva | 40 |
Chléb žitný celozrnný | 40 |
Těstoviny celozrnné | 40 |
Fazole červené | 40 |
Indická kukuřice | 35 |
Planá (indiánská) rýže | 35 |
Merlík chilský (amarant) | 35 |
Kukuřice indiánská původní | 35 |
Qinoa (vařená) | 35 |
Hrách sušený (vařený) | 35 |
Mrkev syrová | 35 |
Jogurt | 35 |
Jogurt light | 35 |
Pomeranč | 35 |
Hruška,fík | 35 |
Meruňky sušené | 35 |
Mléko (polotučné) | 30 |
Broskev | 30 |
Jablko | 30 |
Fazole bílé | 30 |
Fazole zelené | 30 |
Čočka hnědá | 30 |
Cizrna (vařená) | 30 |
Marmeláda ovocná bez cukru | 30 |
Čokoláda hořká 70 % kakaa | 22 |
Čočka zelená | 22 |
Loupaný hrách | 22 |
Třešně | 22 |
Švestka, grapefruit | 22 |
Fruktóza | 20 |
Sója (vařená) | 20 |
Burské oříšky | 20 |
Meruňky čerstvé | 20 |
Ořechy vlašské | 15 |
Cibule | 10 |
Česnek | 10 |
Zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod. | 10 |