Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

JAK KOUŠEME...ANEB VÝZNAM ZPRACOVÁNÍ POTRAVY V ÚSTECH


Michael Muselík

Dnes si budeme povídat o důležitosti zpracování potravy v ústech - o tom, jak správně kousat. Zodpovíme si hned několik otázek a dozvíme se, jaká je optimální skladba jednotlivých druhů potravin.

Ústa jsou vstupní branou při zpracování potravy. Zuby jsou takoví hlídači potravy, kteří by neměli dále vpustit nevhodnou a neupravenou potravu. A tou je v tomto případě nedostatečně rozžvýkaná strava.

Důkladné pokousání jídla má hned několik významů:

  1. ulehčíme žaludku zpracování celých nepokousaných kusů potravy
  2. výživné látky obsažené v ovoci či zelenině jsou využitelné pouze lisováním, mletím či důkladným žvýkáním
  3. ve slinách obsažený trávící enzym ptyalin - odborně nazývaný "amyláza" začíná již v ústech trávit sacharidy
  4. z energetického hlediska získáme maximum energie z potravy právě důkladným rozžvýkáním v ústech
Bohužel současným trendem, a to dokonce i ve školních jídelnách je spěch a hltání potravy. V této souvislosti mne napadá staré pořekadlo:

"Práce kvapná, málo platná!".

Alespoň při jídle se na chvíli zastavme a dopřejme si klid a pohodu. Náš trávící systém je tímto nedostatečným žvýkáním potravy neustále přetěžován. Žaludek je pak nucen k nadměrnému vylučování trávících šťáv a enzymů. Výsledkem pak často bývá překyselení žaludku, nadýmání, popř. zácpy. To je však pouze počátek. Pokud si neuvědomíme, že právě tyto příznaky jsou prvním varováním a nezměníme svůj postoj a stravovací návyky, pak vzniknou mnohem závažnější onemocnění. Počínaje žaludečními vředy a čím to končí ani nemyslet.

NESPĚCHEJME PŘI JÍDLE A DŮKLADNĚ ŽVÝKEJME KAŽDÉ SOUSTO.

Např. makrobiotika v tom vidí základ a doporučuje zdravím lidem prožvýkání každého sousta alespoň 50×. Při vážnějších chorobách potom 150× až 200×. Existují záznamy o tom, že ze zdánlivě ztracených stavů se dostali pacienti, kteří neváhali každé sousto prožvýkat v ústech až 1000×!!

Dalším zajímavým pohledem do našich úst je rozdělení a funkce jednotlivých zubů z hlediska zpracování jednotlivých druhů potravin. A v návaznosti na to i optimální skladba denní potravy.

Z uvedených poměrů lze odvodit vzájemné poměry, který by měly být respektovány při denní skladbě jídel.

Zkuste alespoň při jídle zastavit svůj denní shon a spěch. Vždyť na tom jak se najíme závisí nejen naše zdraví, ale i naše kondice. Má-li náš zažívací systém spoustu práce se zpracování potravy, pak nejenže spotřebuje všechnu energii získanou z potravy, ale i další energii z organismu a člověk je po jídle unavený. A ruku na srdce, nejste po jídle unavení?

Přeji Vám hezký den

Související články:
Proces trávení
Trávení jednotlivých živin
Funkce střev
Proč jíme?


VHODNÉ DOPLŇKY VÝŽIVY


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2025

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.