Navážeme předešlé na povídání o tucích. Zaměříme se tentokráte na tuky z pohledu cholesterolu.
Co tyto dva pojmy spojuje?
Cholesterol je řazen mezi tuky, neboť právě v nich je rozpustný. A stejně jako ostatní živiny má své klady i zápory. Snad každý ví, že vysoká hladina cholesterolu je příčinou srdečních a cévních onemocnění a stojí za mnoha dalšími nemoceni. Málokdo ovšem ví, že cholesterol je pro lidský organismus nezbytný. V játrech je produkováno asi 80% této látky, zbytek pochází ze stravy. Můžeme jej najít v mozku, v nadledvinkách, v zakončení nervových vláken. A proč je tolik důležitý?
- v kůži se cholesterol mění působením slunečních paprsků na vitamín D
- podílí se na látkové přeměně cukrů
(čím víc jíme cukry, tím více cholesterolu se tvoří)
- cholesterol je základní stavební jednotkou steroidních hormonů nadledvin (kortikoidů a pohlavních hormonů)
Cholesterol je krví z jater přenášen do jednotlivých tkání, prostřednictvím zvláštních molekul, zvaných lipoproteiny. Buňky spotřebují část přivedeného cholesterolu a zbytek je transportován zpět do jater. Existují dva hlavní typy lipoproteinů, a to s nízkou hustotou - LDL a s vysokou hustotou - HDL. Je podstatné, že HDL na sebe váže přebytečný cholesterol a odvádí jej zpět do jater, kde je znovu zpracován. Pokud je cholesterolu mnoho, či není dostatek HDL lipoproteinů usazuje se cholesterol na stěnách cév a může způsobit srdeční či cévní onemocnění. Z tohoto hlediska je významné, jak potravou můžeme ovlivnit podíl jednotlivých lipoproteinů. Nasycené (živočišné) mastné kyseliny zvyšují hladinu LDL, a tím i cholesterolu v krvi. Naopak nenasycenné (rostlinné) mastné kyseliny redukují obsah LDL, a tím i cholesterolu v krvi. Je proto velice důležité sledovat příjem živočišných a rostlinných tuků potravou a jejich vzájemný poměr. Obecně lze doporučit omezení příjmu živočišných tuků a zvýšení příjmu tuků rostlinných. Pokud nevíte na čem jste, zajděte za svým lékařem a nechejte si určit hladinu cholesterolu. Normální je rozpětí 3,8-5,2 mmol/l. Pokud by vaše hodnoty byly mimo tyto meze, lékař vám poradí, popř. nasadí vhodnou léčbu.
V každém případě můžete mnohé ovlivnit vhodnou stravou /méně tuků, více vlákniny, ovoce a zeleniny, omezte smažená jídla stejně tak i příjem cukru/ a používáním přírodních doplňků výživy /pikolinát chrómu, lecitin, Q10, česnek, komplex B vitamínů.../.
Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!
Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví
Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.