Články ABC výživy
Shrnutí
Michael Muselík
Dnes přináším již avizované shrnutí stravovacích zásad, tak jak jsou propagovány na základě všech vědeckých a lékařských poznatků a výzkumů. Rád bych upozornil, že jsem si nic nevymyslel, ani nic neupravil. Co tedy jíst? Nezoufejte. Možností je mnoho. Pouze pozor na hovězí. Stačí, když šílí krávy.
- MASO
Maso ano. Ovšem ne třikrát denně a v žádném případě uzeniny. Upřednostňujte maso bílé, tedy maso drůběží a ryby k tomu zvěřinu. Telecí a vepřové libové občas.
- MLÉČNÉ VÝROBKY
I přes ostré reakce si stojím za svým názorem. Ten mimochodem vychází z několika nezávislých zdrojů českých i světových autorit. Mohu potvrdit i na základě vlastní zkušenosti, mimochodem více než sedmileté. Záleží tedy na Vás k čemu se přikloníte. Doporučuji vyzkoušet! V každém případě ovšem vřele doporučuji používání zakysaných mléčných výrobků. Lze použít i mléko kozí, rýžové, sojové.
- OVOCE A ZELENINA
Za každých okolností a co nejvíce, nejlépe syrové! Ideální jako příloha k masu. Stačí jen trochu fantazie a chuti experimentovat. Taková pečená dýně či brokolice v troubě na oleji jsou opravdovou pochoutkou. Ovoce ano. Pouze pozor na jeho kvalitu. Náchylné na různé druhy plísní. Žluté, tečkované banány jsou toho vzorným přikladem.
- OBILOVINY
Především rýži, žito, pohanku, jáhly, ječmen (nejen ve formě sladu, ale i jinak) a oves. Pečivo raději celozrnné než bílé.
- CUKRY
Bílý rafinovaný cukr omezit na minimální množství či úplně vyřadit.Z umělých sladidel pouze aspartam. Máte-li chuť na sladké vezměte si ovoce, müsli apod. Pozor i na slazené limonády. Pijte raději neslazené vody, čaje.
- TUKY A OLEJE
Omezit, ale nevyřadit. Raději rostlinné než živočišné. Omezte opékání, smažení fritování. Do jídel která nejsou zpracovávána tepelně používejte oleje za studena lisované.
Nikdy ovšem neopoměňte zkontrolovat trvanlivost, složení a množství přidaných látek (především umělá barviva, konzervační látky...).
Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!
Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví