Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY ·  DOPORUČIT ČLÁNEK
Informace > Články > Sacharidy - základní živiny

SACHARIDY


Michael Muselík

V tomto článku si řekneme něco o sacharidech (uhlohydrátech). Již víme, že jsou hlavním zdrojem energie pro růst, údržbu a činnost našeho těla. Nacházejí se téměř výhradně v potravinnách rostlinného původu - ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Z živočišných produktů jsou sacharidy ve významnějším množství zastoupeny pouze v mléce.

Dělí se na dvě skupiny - sacharidy jednoduché a komplexní. Do první skupiny patří fruktóza (ovocný cukr), sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr) a několik dalších. Mezi komplexní sacharidy patří škrob a celulóza, jež jsou obaženy v zelenině, luštěninách, obilovinách a celozrnných výrobcích.

Při normálním trávícím procesu se obilné (komplexní) cukry nejprve rozkládají v ústech působením slin. Dále se štěpí v žaludku a k úplnému strávení dochází v dvanáctníku a ve střevech. Dostane-li se ovšem do žaludku bílý rafinovaný (jednoduchý) cukr, dochází k tzv. "cukrové reakci". Tou je žaludek dočasně ochromen. Pro představu uvádím, že tuto reakci vyvolá již 1 kávové lžičky rafinovaného cukru. Ten je silně zásaditý. Žaludek, aby docílil rovnováhu, vyloučí velké množství kyselin. Opakuje-li se to dlouhodobě, mohou se vytvořit v žaludeční stěně vředy. Následkem vysokého příjmu jednoduchých cukrů se i do krve dostává velké množství cukru, jehož hladina je vyrovnávána vnitřními zdroji minerálních látek. Časem dochází i k zahlenění aktivnějších vnitřních orgánů, např. srdce a ledvin. A v neposlední řadě dlouhodobě přijímané jednoduché cukry jsou i jednou z příčin vzniku cukrovky.

Co tedy doporučit?

Při výběru potravin bohatých na sacharidy dávejte raději přednost potravinám nezpracovaným, jako jsou zelenina, luštěniny a obiloviny. Snažte se vyhnout upravovaným produktům, např. slazeným nápojům, cukrovinkám, dezertům apod.


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2025

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.