Laktózu, kterou přijímáme potravou, rozkládají enzymy střevní sliznice (laktáza-1 a laktáza-2).
Citlivost na laktózu neboli laktózová intolerance je název nemoci, která vzniká v důsledku nepřítomnosti enzymu laktáza. Tento enzym rozkládá laktózu na glukózu a galaktózu. Při jeho nedostatku nebo nepřítomnosti se laktóza nemůže štěpit ani vstřebávat a do spodní části tenkého střeva se dostává nerozložena. V důsledku osmotického vlivu absorbuje pak laktóza vodu a zvětšuje objem střev. Zároveň se rozběhnou procesy bakteriálního kvašení, při nichž vznikají kyselé produkty a plyny. Kyselý obsah střev zvyšuje jejich peristaltiku, způsobuje průjem, přičemž vznikající plyny jsou odpovědné za křeče a nadýmání.
Příznaky se obvykle projevují již po uplynutí půl hodiny od konzumace mléka, nejpozději však během dvou hodin. Míra individuální laktózové intolerance je různá. Laktózová intolerance je prokázána u většiny dospělé populace, takže do jisté míry můžeme mluvit o přirozeném jevu. Pouze u kavkazské skupiny lidí zůstává schopnost štěpení laktózy zachována i v dospělém věku.
Nedostatek laktázy se může projevit i ve spojitosti s onemocněním trávicího traktu, kdy se střevní sliznice poškodí. Bohužel k prevenci neexistují prostředky. Toto onemocnění se vyskytuje i u dětí. Poukazují na ně následující příznaky: nedostatečný přírůstek tělesné váhy, časté průjmy a zvracení. Kromě těchto klinických příznaků jsou pro vyslovení diagnózy laktózové intolerance nutné ještě zátěžové testy a stanovení enzymové aktivity vzorku tenkého střeva.
Léčba tohoto onemocnění spočívá v omezení anebo vynechání laktózy z potravy. Je nutné vyvarovat se mléka a mléčných produktů, obzvlášť jejich konzumace nalačno. Nemusíme ale omezovat příjem jogurtů, protože aktivní bakterie, které jsou v nich obsažené, jsou schopné laktózu rozložit. Dozrálé sýry obsahují mnohem menší množství laktózy, takže jejich konzumace je v omezené míře možná. Nemusíme se ale úplně vzdát pití mléka, protože sójové mléko, které může mléko kravské nahradit, je dostupné již téměř všude.
Upozorňujeme vás na to, že v mnoha potravinách (polévky v prášku, ochucené instantní kávy, zákusky) je přítomna laktóza ve formě přídavné nebo doplňující látky. Konzumace zmrzliny může způsobit velmi vážné potíže, jelikož chladné prostředí ve střevech trávicí schopnosti dále zhoršuje.
Kojencům se doporučuje podávat přípravky bez obsahu laktózy, které jsou rovněž dostupné v mnoha prodejnách. Citlivost na laktózu je individuální, takže by se měl rozhodnout každý sám podle zkušeností, konzumace jakého mléčného výrobku a v jakém množství mu vyhovuje. Přípravek Acidophylus má blahodárné účinky, prostřednictvím regenerace střevní flóry podporuje správné trávení. V důsledku omezení příjmu mléčných výrobků může následně nastat nedostatek vápníku v organismu. Tomuto nedostatku se můžeme vyhnout užíváním kvalitních potravinových doplňků. Nejvhodnější je aplikace vápníku ve formě komplexů minerálních látek, jelikož současný příjem stopových prvků a minerálů podporuje jeho vstřebávání. Pravidelný příjem multivitaminů má na zlepšení stavu organismu také dobrý vliv, protože podporuje funkci imunitního systému, a tím zmírňuje nepříjemné projevy.
Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!
Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví
Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.