Říká se: "Jste tím, co jíte." V dnešní době by toto rčení mělo být modifikováno, aby lépe odráželo fakt, že nesprávná dieta způsobuje zdravotní obtíže a choroby. Mělo by tedy znít: "Jste tím, co vaše tělo zužitkuje." Je zde však ještě něco, co se k tomuto rčení vztahuje. Předtím, než organismus transportuje výživné látky do buněk, musí dokonale rozložit potravu a vstřebat živiny, které tak mohou být maximálně využity.
Dr. Howard Loomis, který strávil celý život výzkumem enzymů, tvrdí: "Vaše zdraví nezávisí zcela nutně na kvalitě potravy, kterou přijímáte, ale na schopnosti vašeho organismu rozkládat ji. Pokud však tělo obsahuje kromě potřebných živin také potřebné množství enzymů, dá se to srovnat se zázrakem.
Kde tedy dělají naši současníci chybu?
Zvířata, která žijí v přírodě, mají zajištěn příjem potravy z přírodních zdrojů. V jejich metabolismu se uplatňuje sedmnáctkrát více enzymů. Sedmdesát procent syrové stravy obsahuje potřebné množství enzymů nutných pro správné trávení, takže enzymy produkované slinivkou nejsou téměř potřebné (díky špatné potravě je slinivka přepínána). Tím, že jíme syrovou stravu, zmírňujeme napětí v tomto citlivém osmdesátigramovém orgánu.
Na druhé straně, pokud jíme pouze potravu vařenou, ohřívanou, smaženou nebo dušenou, je slinivka postavena před řešení důležitého úkolu: aktivovat všechny enzymy potřebné pro správné trávení. Přetrvávající napětí ve slinivce může vést k vyčerpání, ztrátě energie a nakonec k nemoci.
Když jíme vařenou nebo smaženou potravu, je zvláště ve slinivce mladších lidí silně stimulována tvorba enzymů. Ovšem slinivka starých nebo starších lidí již není schopna potřebné množství enzymů vyrábět. Proto také starší lidé nemají zajištěny potřebné živiny z jídla.
Metabolismus je závislý na enzymech a doslova platí, že "více je lépe". Čím více enzymů je k dispozici, tím jsme vitálnější. To je důležité zvláště v případě, že chybí potřebné množství základních živin.
Základní prvky výživy jsou ty, které během metabolismu a pod vlivem enzymů mění svou formu nebo se rozkládají, tedy například bílkoviny, polysacharidy, mastné kyseliny, vitaminy a organické kyseliny.
"Bez enzymů by nebylo života," říká Dr. Edward Howell, slavný vědec zabývající se enzymy.
U lidí obvykle nedostatek enzymů postihuje čtyři hlavní skupiny živin: bílkoviny, tuky, polysacharidy a rostlinnou vlákninu. Ale mezi každou z těchto kategorií jsou rozdíly.
Důsledek nedostatku enzymů se může projevit jako nedostatek vitaminů, organických kyselin a stopových prvků. Když není tento nedostatek kompenzován, je naše zdraví ohroženo a uzdravení není úplné.
Reakce každé osoby po požití jídla se liší. To, co je pro někoho téměř nestravitelné, tráví jiní díky potřebnému množství enzymů zcela snadno. Tento problém ale může být vyřešen pomocí nového produktu CV Digestive Enzymes.
Detaily produktu
Digestive Enzymes
Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce zdravou výživou.
Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.