ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

ZDRAVÍ ...


Milan Černoch

Zdraví je v lidském životě skutečnou hodnotou. Dříve nebo později se každý z nás bude zamýšlet nad významem zdraví ve svém životě. Budeme je hodnotit z pohledu našich životních hodnot, našich priorit. Jistě bude zajímavé sledovat toto hodnocení z pohledu člověka mladého, relativně zdravého na jedné straně, na druhé straně z pohledu člověka nemocného.

Pokud je člověk zdraví /nic jej nebolí/, zcela automaticky hodnota zdraví padá dolů. Proč? Vždyť zdraví máme jen jedno a na celý život!
Naopak člověk nemocný jeho hodnotu řadí na první místo ve svých prioritách. I zde platí stará pravda: "člověk si začíná věcí a hodnot vážit tehdy, když je nemá, či když je začíná ztrácet!"

Ve svém životě děláme spoustu věcí nevědomně, či si neuvědomujeme možné následky. Je sice pravdou, že o nich nic nevíme neboť nám o nich nikdo neřekl. Na druhé straně je to i naše chyba, neboť se o tyto věci nezajíme vůbec či málo. Zajímejme se, ptejme se!! Jedině tak se můžeme něco dovědět.

Myslete na své zdraví i když vás nic nebolí. Vždyť zdraví je zcela reálnou hodnotou od které se odvíjí celý náš život!! Jedně zdravý člověk v dobré kondici může žít naplno. Odpovězte si prosím pravdivě na následující otázky:

Jakou má zdraví pro nás hodnotu?
Na jakém stupni našeho žebrícku hodnot stojí?
Na jakém stupni stojí když ho máme a jak vysoko vystoupá, když se nám zacíná vytrácet...?

a zkuste přemýšlet nad svými odpověďmi.

VÝŽIVA

Velmi často slýcháme, že podstatným faktorem, který ovlivňuje nás a naše zdraví je strava! Jak by také ne? Jíme denně (někteří dokonce několikrát ,jiní stále...) a složky toho, co konzumujeme vyživují naše buňky. Všechny! Lze poměrně přesně zjistit, kolik potravy sníme za jeden rok, deset let, za celý život. Jsou to desítky tun!! Je možné, že by složení naší stravy nemělo význam? Za posledních deset let statistikové v ČR zaznamenali katastrofální nárůst všech degenerativních onemocnění. Nejen výsledky tohoto statistického zjištění nás řadí na chvost "kultivovaných zemí " Co se to děje? Jsme tak chudí nebo tak p o š e t i l í ? Jisté je, že začínáme intenzivně doplácet na to, co se sebou děláme špatně sami, i na to, co s námi dělajíšpatně jiní!

A co děláme špatně sami?
Podceňujeme význam zdraví. Honíme se za věcmi, které pro nás nejsou nezbytné. Myslete sami na sebe - na své zdraví! Copak je něco důležitějšího?! Bojíme se informací, bojíme se v nich najít řád, bojíme se pohlédnout na své stravovací zvyklosti. (Nebojme se, horší už to být nemůže)

Co s námi dělají špatně jiní?
Např. zemědělsko-potravinářský komplex: přechemizovené suroviny, hormonální maso obohacené o antibiotika a další zajímavosti, zdravotně závadný způsob zpracování, uchovávání čí konzervace potravin, neetická a zavádějící reklama atd atd atd atd. Nemějme , prosím , iluze, že vše co je nám různými způsoby nabízeno ke konzumaci ,je pro náš organismus prospěšné! Můžeme klidně vycházet z toho, že pokud zodpovědnost za sebe samotné, nepřevezmeme na sebe, nikdo jiný to neudělá. Ovšem veškeré následky poneseme my sami. Každý z nás! Začněme co nejdříve pečovat sami o sebe!

JAK Z PROBLÉMU VEN...

Člověk je úžasný tvor - ovšem jen do té doby, než přestane přemýšlet. Přemýšlejte prosím se mnou : Jestliže existuje "něco" co škodí (stačí mít otevřené oči a mysl ), pak logicky bychom se toho měli vyvarovat. Proč se nepoučit z chyb ostatních? Proč platit vlastními chybami? Když se podíváme na otázku zdraví, můžeme ji rozložit do několika jednotlivých kroků:

  1. Ve své stravě přijímáme větší množství látek ,které jsou pro náš organismus v dlouhodobém účinku nepřijatelné. A ty se pak projevují (zácpa, cholesterol,vyšší tlak,špatné zažívání, kožní problémy,hyperaktivita u dětí , únavový syndrom u dospělých...atd atd . Stačilo by omezit nebo vyřadit příjem těchto nepříznivě působících látek , případně snížit jejich koncentraci v organismu produkty pro to určenými, bylinnými extrakty apod.
  2. Ve své stravě stále méně a méně přijímáme kvalitní živiny (vitaminy , minerály , stopove prvky, enzymy...),které ovlivňují každý biochemický pochod v našem organismu, a bez kterých nemůžou sprívně fungovat naše orgány, žlázy a tělesné funkce! To má za následek všeobecně prudké snížení obranyschopnosti a samozřejmě omezení funkcí organismu jako celku i jednotlivých orgánů odděleně ! A opět by mohlo stačit velmi málo! Pochopit , že ve své běžné denní stravě nejsme shopni dosáhnout dostatečného zásobení živinami (memluvím o kaloriích ,těch obvykle přebývá ),které rozhodují o tom s jakými zdravotními problémy se potýkáme či budeme potýkat za rok či desetiletí.
  3. VÝŽIVA?
    Každý z nás asi tuší, že ne vše co jíme je správné a vhodné. Vycházíme logicky z toho, co je běžné a rozšířené. Bohužel však ne vždy, je právě toto vhodné pro každého. Musíme si každý z nás najít optimální skladbu stravy, která nám vyhovuje. Dalším nezanedbatelným aspektem je vztah výživy a krevních skupin. Je to poměrně mladý poznatek, vycházející z mnohaletých výzkumů. V principu vychází z toho, že každá krevní skupina vznikala v jiném období vývoje lidstva a nese v sobě základní informace o životním stylu v daném období. Více podrobností naleznete v článku na dané téma.

další informace v článku Proč jíme


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2025

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.